با عرض خوش آمد گویی و با تشکر از حسن انتخاب شما بخاطر مطالعه این وبلاگ لطفا در صورتی که مطالب ما را مورد توجه شما قرار گرفت برای دریافت روزانه مطالب علمی دو پیج پایین صفحه و پیج های سمت راست صفحه را لایک بفرمایید لطفا انتقادات و پیشنهادات خود را نیز در صورت تمایل از طریق صفحات فیسبوک ما یا قسمت نظرات منعکس نمایید.

۱۳۹۲ بهمن ۹, چهارشنبه

ستاره های بزرگ بر تکامل کهکشان خود حکمفرما هستند و بدون آنها حیات شکل نمی گیرد.

ستاره های بزرگ بر زندگی کهکشان میزبانشان از طریق یونهای رادویی و انفجار های ابر نواختری تسلط دارند.یک موزه دار موزه تاریخ طبیعی آمریکا دپارتمان اختر بیولوژی می گوید:همه عناصر سنگین تر از آهن در انفجار های ابرنواهتری شکل گرفته اند بنابر این بدون آنها شکل گیری حیات در زمین خیلی مشکل است.
یک تیم بین المللی از اختر فیزیک دانان شواهد قوی که یک معمای بزرگ در باره تولد تعدادی از ستاره های بسیار سنگین در کائنات را حل می کند ارائه دادند.
ستاره های بزرگ که ده برابر خورشید هستند در فرابنفش می درخشند و گازهای اطرافشان را گرم می کنند و آن یک شگفتی دارد و آن این است که چرا گاز داغ به بیرون مشتعل می شود.حالا مشاهدات با رهبری تیمی از محققین که از VLA استفاده کرده اند پیش بینی ها را مبنی بر اینکه گازها می توانند سقوط کنند آن را به شکل ساختار های متراکم رشته ای که اشعه رادیویی ستاره ها را جذب می کند زمانی که از آن عبور می کند می سازد.در نتیجه اطراف سحابی گرم شده و سحابی مثل یک شمع می سوزد.
ستاره ها زمانی که بسیار بزرگ می شوند ابرهای گازی سقوط می کنند.به یک باره تراکم و دما به حد کافی بیشتر می شود هیدروژن درون هیلیوم می سوزد و همه ستاره ها می درخشند.ستاره های بسیار بزرگ از طریق ابرهایی که هنوز در حال سقوط هستند شروع به درخشیدن می کنند.نور اشعه ماورا بنفش آنها گازهای اطراف سحابی را با درجه 10 هزار درجه سلیسیوس یونیزه می کنند.مدل های ساده پیشنهاد می دهد که در این مرحله گازهای اطراف ستاره های بزرگ با سرعت گسترش می یابد.اما مشاهدات تلسکوپ رادیویی VLA یک چیز متفاوت را نشان می دهد : طیف وسیعی از یون های هیدروژن بسیار کوچک هستند.
در مدل تئوریسیه شده قدیمی یک توده بزرگ از ستاره ها شکل می گیرد و ناحیه H2 می درخشد و شروع به گسترش می کند و همه چیز تمیز مرتب می شود.
اما گروهی از دانشمندان یک مدل عددی را نشان می دهد که یک پارچی در طول در زمان شکل گیری ستاره ها انجام می شود و مواد بوطر مداوم به هم سقوط می کنند و ستاره ها در ناحیه H2 شکل می گیرد.
مدل های اخیر یز این را نشان می دهند برای اینکه گازهای ستاره ای اطرف ستاره های بزرگ نمی تواند به طور مساوی به درون ستاره سقوط کند زیرا شامل فورم های رشته ای می شوند و مقداری از گاز دارای جاذبه بسیار است که سبب سقوط محلی می شود.نواحی که سقوط از رشته های مارپیچی در آنها انجام می شود.زمانی که ستاره های بزرگ از طریق رشته ها عبور می کننند اشعه ماورا البنفش آن را جذب می کنند و از گازها مافظت می کنند.این محافظت نه تنها توضیح می دهد که سقوط گازها می تواند ادامه داشته باشد.اما چرا سحابی ها یونیزه می شوند؟زمانی که سحابی کوچک است آنها هنوز یونیزه نشده اند بنابراین هزاران سال مثل شمع می سوزند.
این انتقال از یک میدان نادر برای متراکم کردن گاز و برگرداند دوباره بسیار سریع اتفاق می افتد که با بسیاری از اتفاق های نجومی مقایسه نمی شود و شاید برای چند دهه باشد.
مطالعات جدید این تئوری را با آزمایش هایی به طول 23 سال آزمایش می کند و محققین VLA از Sagittarius B2 در 1989 و 2012 استفاده کرده اند.این ستاره های بزرگ در ناحیه ای نزدیک مرکز کهکشان شامل بسیاری از نواحی کوچک گاز یونیزه شده اطراف ستاره های بزرگ واقع هستند.که نواحی بسیاری را برای نورانی شدن کاندید می کند.در طی این زمان چهار ناحیه H2 برای سوختن مورد نیاز است تا در نور تغیر کند.
زمانی سپری شده هنوز متفاوت است این نواحی H2در طول زمان گسترش می یابد.ما در این جزئیات آنها پر نور تر تا کم نور تر می کنندسپس باز می یابند اندازه گیری های محتاطانه می تواند این مدل ها را با جزئیات نشان دهد.
این یافته ها که به وسیله دانشمندانی که در اسکوت انگنس کار می کنند تشریح شده است. دوتا از کهکشان های ما بسیار بزرگ هستند و ستاره های تصویر به دقت توسط هابل ناسا دیده شده است.آنها هنوز یک راز هستند.اما تصاویر جدید جزئیات بیشتری را از گذشته نشان می دهد.
تصویر جفت ستاره عظیم WR 25 and Tr16-244 را که در خوشه باز Trumpler 16 واقع شده است نشان می دهد.این خوشه در خوشه سحابی کارینا جاسازی شده است.یک مجموعه عظیم از گاز و گرد و غبار در فاصله حداکثر 7500 سال نوری زمین نحفته است.سحابی کارینا شامل چندین ستاره داغ می شود.این دو سیستم ستاره ای معروف درخشان ترین هایی تا به امروز هستند که تایید شده هستند.و همچنین مقدار باور نکردنی از گرما را تولید می کنند و این ستاره ها خیلی درخشانند و مقدار زیادی ماورابنفش ساطع می کنند و قسمت های آبی رنگ بسیار قدرتمند هستند که از طریق هیدروژنشان منابع سوخت سریع تری را از نوع دیگری ستارگان می سوزانند.
WR 25 درخشان ترین است که در نزدیکی مرکز تصویر قرار دارد در همسایگی اش Tr16-244 است که سه برابر درخشان تر است.و در بالا نیز WR 25 قرار دارد.دومین ستاره درخشان در سمت چپ WR 25 جرم کمتری را از بقیه ستاره ها دارد ولی به زمین نزدیک تر است.ستاره هایی مانند WR 25 and Tr16-244 در مقایسه با بقیه نسبتا نادر هستند و ستاره شناسان به دلیل تشکیل ستاره و سحابی و تحت تاثیر قرار دادن ساختار تکامل کهکشان به آنها علاقه مند هستند.
WR 25 از دوتای دیگر بزرگتر و جالب تر است.
ماهیت واقعی این نیز دوسال قبل توسط گروهی از ستاره شناسان آلمانی مشخص شد.بعدا کشف شد که حداقلا با دو ستاره ترکیب شده است.جرم یک ستاره Wolf-Rayet پنجاه برابر خورشید است.جرم آن بسیار سریع از طریق بادهای قدرتمند ستاره ای که لایه های خارجی آن پر از هیدروژن است سقوط می کند در حالی که آنها با ترکیب دوتایی نصف جرم Wolf-Rayet star را دارند و به دور آن هر 208 روز می چرخند.
ستاره های بزرگ اغلب در خوشه های متراکم شکل می گیرند.اغلب ستاره های منحصر به فرد از لحاظ فیزیکی به هم نزدیک هستند و این مساله تشخیص و جدا کردن آنها را در تلسکوپ های فضایی دشوار می کند.
مشاهدات هابل نشان داد که سیستم Tr16-244 یک سیستم سه تایی است.دو تا از این ستاره ها بسیار نزدیک به هم هستند که بصورت یک شی دیده می شوند.اما تلسکوپ توسعه یافته هابل آنها را دوتا نشان می دهد.سومین ستاره ده ها صدها یا هزاران سال به دور بقیه می چرخد.روشن ترین و نزدیک ترین ترکیب ستاره های بزرگ دوتایی و ستاره های شه گانه کشف خواص ستاره های بزرگ ر به چالش می کشد.
WR 25 and Tr16-244 به احتمال زیاد منابع رادیویی هستند که سبب می شوند گازهای بزرگ جسم های کوچک کروی را در کارینا نشان دهند که به آرامی در فضا تبخیر می شوند.در حالی که ممکن است ستاره های جدید را نیز با خود شکل دهد.به نظر می رسد امواج رادیویی مسئول شکل گیری جسم های کروی جالب باشند.خاصیت های برجسته در تصویر هابل از این ستاره ها قابل مشاهده است.
این مشاهدات جدید توسط تیمی از ستاره شناسان آمریکایی و اسپانیایی و آرژانتینی بدست آمده است.و آرژانتینی ها یک کاتالوگ جامع از مشاهدات ستارگان را که در نور مرئی قابل مشاهده باشد ساخته اند.

منبع : dailygalaxy.com

۱۳۹۲ بهمن ۶, یکشنبه

قوی ترین سیاهچاله جهان هزار میلیارد برابر خورشید ما

دانشمندان با استفاده از تلسکوپ اشعه ایکس چاندرا و یک تلسکوپ مناسب دیگر یکی از قوی ترین سیاهچاله های شناخته شده را رصد کردند.سیاهچاله در یک کشمکش شدید از گازهای داغ اطرافش که به وسیله تریلیونها ستاره مهیا شده است شکل گرفته است.این غول یک خوشه کهکشانی بنام RX J1532.9+3021 است که در فاصله 3.7 میلیارد سال نوری از ما واقع است.خوشه بسیار روشن است و بر این دلالت می کند که بسیار بزرگ است و جرمی حدود کوادریلیون - هزار تریلیون برابر خورشید ما را دارد.در مرکز خوشه یک کهکشان خوشه بیضوی شامل یک سیاهچاله بسیار بزرگ قرار دارد.
مقدار زیادی از گاز گرم در نزدیکی مرکز خوشه یک معما را درست می کند.گازهای گرم بزرگ شده با اشعه ایکس باید سرد باشد و گازهای متراکم مرکز خوشه نیز باید سر و سریع باشند.فشار این گازهای سرد مرکزی انتظار می رود که افت داشته باشد.و سبب ریزش آم ئر.م گهگشان و تشکیل تریلیون ها ستاره در راه شود.در هر حال ستاره شناسان هیچ شواهدی مبنی بر اینکه ستاره ها پشت سر هم در مرکز خوشه تشکیل شده باشند ندارند.
این مساله در بسیار عادی نیست  در حالی که سرد شدن گازها مخصوصا بطور درهم به دلیل تراکم زیاری که گازهای اطراف مرکز دارند.  و خوشه کهکشانی RX J1532 یک مورد بسیار بزرگ است است.
از هزاران خوشه شناخته شده تا به امیروز کمتر از هزارتای آنها مثل RX J1532. هستند.بسیار بزرگ هستند.جایی که برعکس آن ستاره سازی بسیار شدید است.
چرا فرآیند ستاره سازی در  RX J1532  متوقف شده است تصاویر چاندرا و NSF's Karl G. پاسخ این سوال را فراهم می کنند تصاویر اشعه ایکس دو حفره را درون گاز داغ در طرف دیگر مرکز نشان می دهد.تصویر چاندرا نیز بر وجو حفره تاکید می کند هر دو حفره با جت هایی که در تصاویر رادیویی VLA نشان داده می شود دیده می شود.مکان سیاهچاله بزرگ بین حفره ها شواهد قوی از جت های مافوق صوت که توسط سیاهچاله در درون گاز داغ تحت فشار حفره را در یک طرف حفر کرده  فراهم می کند.شوک های ابتدایی شبیه به امواج صوتی سبب گسترش حفره ها و رهایی انرژی با امواج صوتی می شود که در درون گاز داغ طنین می اندازد و منبعی از گرما را از بیشتر گازهای سرد فراهم می کند که ستاره های جدید را شکل می دهد.
این حفره ها از همدیگر صد هزار سال نوری فاصله دارند.این مقدار تقریبا برابر عرض کهکشان راه شیری است.نیرویی که نیاز است تا آنها را در میان بزرگترین خوشه های کهکشانی تولید کند ده برابر نیرویی است که ما نیاز داریم تا حفره های شناخته شده در پرسئوس را تولید کنیم.

در حالی که انرژی برای نیرو دادن به جت ها توسط ماده ای که به سیاهچاله سقوط کرده فراهم شده است هیچ گسیل اشعه ایکس از سقوط مواد تشخیص داده نشده است این نتایج می تواند توضیح دهد که سیاهچاله بسیار بزرگتر پرجرم تر از سیاهچاله های بسیار بزرگ با جرمی بیشتر از ده میلیارد برابر خورشید است.مانند اینکه سیاهچاله باید قادر به تولید جت های نیرومند بدون مصرف مقدار زیادی از جرم باشد نتیجه این می شود که امواج کمی از سقوط ماده گسیل می شودو
احتمال دیگر این شرح را می دهد که سیاهچه یک میلیارد برابر خورشید است اما چرخش شدید و سریع داردومثل اینکه سیاهچاله می تواند جت های نیرومند بیشتری از یک چرخش آهسته سیاهچاله با مقدار متفاوتی از ماده تولید کند در هر دو توضیح سیاهچاله بسیار بزرگ است.
یک حفره دورتر زاویه متفاوت تری از چهره جت ها را نشان می دهد بین شمال و جنوب.این حفره احتمالا از یک جت قدیمی تر از سیاهچاله تولید شده است و سوالی که مطرح می کند این است که چرا حفره تراز دورتری از جت را ندارد.دو احتمال این را شرح می دهد یک احتمال می گوید. مقدار زیادی گاز در خوشه تحت فشار آن را به طرف سیاهچاله به پیش می برند. که این تلو تلو خوردن شبیه نخ ریسی ست.
یک مقاله در این مورد در شمار 10 نوامبر 2013 در مجله اختر فیزیک این موضوع را برسی می کند.


منبع : dailygalaxy.com

۱۳۹۲ بهمن ۴, جمعه

بخار آب در کوتوله سفید سرس تشخیص داده شد.

دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی هرشل برای اولین بار موفق به تشخیص مقدار عظیمی از بخار آب به دور یک کمربند ستاره ای شدند.بخار آب در فواصل معین زمانی از Ceres زمانی که قطعات یخ سطح آن گرم شده است رها شده است.
سرس بعنوان یک سیاره کوتوله طبقه بندی می شود یک سیستم خورشیدی بزرگتر با یک سیارک کوچک تر از ستاره
این اولین باری است که بخار آب به روشنی در سرس یا هر جسم دیگری که در کمربند سیارک است کشف می شود.
در سال 2015 سپیده دم ناسا به سرس می رسد و فرصت مطالعه آن از نزدیک را دارد.که دانشمندان مجبورند یک مدت طولانی را تا رسیدن آن به نزدیکی سرس صبر کنند.
در قرن گذشته سرس بزرگترین سیارک شناخته شده در منظومه شمسی ما بود اما در 2006 سرس به دلیل قطر 950 کیلومتری آن بعنوان کوتوله سفید طبقه بندی شد.در 1801 وقتی که برای اولین بار کشف شد ستاره شناسان فکر می کردند که سرس یک سیاره در حال چرخش بین مریخ و مشتری است.
دانشمندان بر این باورند که سنگ های داخل آن با پوشش ضخیمی از یخ هستند و اگر ذوب شوند به آب تازه ای که بیشتر از مقدار کل آب زمین است تبدیل می شوند.
موادی که سرس را ساخته اند به احتمال زیاد در چند میلیون سال اول منظومه شمسی وجود داشته اند و قبل از شکل گیری سیاره انباشته شده اند.
تا به حال استدال شده بود که یخ بروی سرس وجود دارد ولی بطور قطعی تشخیص نشده بود و اشعه مادون قرمز هرشل در نهایت بطور واضح سیگنال هایی از موجود لخار آب را تشخیص داد ولی هرشل بخار آب را هیچ وقت ندید ولی تلسکوپ چهار بار وجود بخار آب را در جایی که قبلا اثری از آن وجود نداشت تشخیص داد.
در اینجا است که دانشمندان فکر می کنند زمانی که سرس در بخشی از مدار خود نوسان داشت و به خورشید نزدیک بود این اتفاق افتاده است و زمانی که به حد کافی گرم شده است بخار آب به اندازه شش کیلومتر(به مقدار 13 پوند)در هر ثانیه از آن رها شده است.زمانی که سرس در قسمت های سردتر از مدار چرخشش قرار داشت هیچ آبی از آن رها نشده است.
استحکام سیگنالها در چند ساعت متفاوت بود هفته ها و ماه ها شاید بخار آب در محدوده بیرون از دید هرشل حول محور متفاوت می چرخد.این دانشمندان را قادر ساخت که مکان منبع آب را بین دو نقطه تاریک سطح سرس را که اخیرا توسط تلسکوپ هابل مشاهده شد تشخیص دهند.
نقاط تاریک ممکن است بیشتر به خورج گازها شباهت داشته باشند زیرا مواد بطور سریع گرم می شوند و نور آن ماده را ساطع می کنند و زمانی که فضا پیما به آنجا رسید قادر به تشخیص ویژگی های این مواد خواهد بود.
نتایج بدست آمده غیر منتظر هستند برای این که دنباله دارها عموما حاوی یخ هستند.و عموما از جت ها جوانه می زنند و این دنباله دارها در مسیر این سیارک نیستند.این مساله بسیار مبهم است که بخار آب در یک سیارک کشف شده است.همچنین این برنامه تحقیقاتی شامل اندازه گیری یازده دنباله دار با استفاده از هرشل بوده است که توسط فضا پیما مشاهده شده است شامل اهداف قبلی ناسا نیز می شده است.


منبع : dailygalaxy.com

سیستم روشنایی ستاره منجر به کشف یک سیاره بیگانه جدید شد.

در نهایت برای فهمیدن هر چیز درباره سیارات فراخورشیدی ما به ستارگان نیاز داریه تا همه چیز را حل کنیم در این مورد علم مطالعه نوساتات ستارگان حتی اجازه می دهد که زاویه ستارگان را اندازه گیری کنیم.ما حالا می دانیم که باید خط استوای ستاره را مورد مطالعه قرار دهیم نه قطب ها را.این مقایسه با چرخش ستاره می تواند به ما نحوه شکل گیری ستاره را نشان دهد.ستاره ای در حدود 2.7 گیگا سال مقداری از خورشید بزرگتر است ما هرگز قادر نخواهیم آنجا برویم زیرا در فاصله 425 سال نوری از زمین دیده می شود.
با مطالعه ستاره به دور سیاره ها می چرخد دانشمندان فهمیدند که با مطالعه وسط ستاره حرکت سیاره ای را به خوبی می توانند مور د برسی قرار دهندزیرا که ستاره روشن است و با دوربین دو چشمی قوی نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرت سیاراتی که به دور ستاره می چرخند یک سیستم دوتایی هستند.و این چرخش دایره ای نیست ولی غیر عادی نیز نیست.سیاره ای که کمی بزرگتر از زمین ما است شعاع آن 2.8 برابر سیاره ما با دوره چرخش 18 روزه است و به ستاره خود نزدیک تر است.و بعید نیست که برای حیات مناسب باشد در حالی که دمای بالاتری دارد.اختلال در کشف این سیاره نشان می دهد که ممکن است در آنجا یک سیاره دیگر وجود داشته باشد که هنوز کشف نشده است.
بعد از کشف اولین سیاره فرا خورشیدی که به نور حورشید ما نمی چرخد تعداد این سیارات به 1000 افزایش یافت ما اکنون می دانیم که Kepler-410A بسیار جالب است زیرا می تواند جزئیاتش مورد مطالعه قرار گیرد.آن سیاره برای چهار سال توسط کپلر رصد شد.و ماهواره ناسا نوری که در 150000 سال نوری بود همزمان مورد مطالعه قرار داد تا به بطور منظم در محدوده زمانی معین مقدار پایین نور را که نشان هنده وجود یک سیاره فرا خورشیدی است مورد برسی قرار دهد.
این کیفیت عالی داده های مپلر اجازه مطالعه بسیاری از جزئیات ستاره های میزبان را در بالای آن ستاره که روشن نیست می دهد.در حقیقت سومین سیاره روشن فراخورشیدی که میزبان یک ستاره است توسط کپلر کشف شد به تیم اجازه داد که مقداری از تغیرات در نور ستاره را که نوسانات ستاره سبب آن است مورد برسی قرار دهد.یک تکنیک که به اسم asteroseismology است قادر به اندازه گیری خواص ستاره های بزرگ و شعاع و جرم آن با دقت چند درصد است.در نهایت برای فهمیدن هر چیزی در باره سیارات فراخورشیدی ما نیاز داریم که ستاره هایی که به دور آن می چرخند را درک کنید ار این مورد این تکنیک به ما اجازه می دهد که زاویه ستاره را مورد برسی قرار دهیم.ما می دانیم که ما خط استوای ستاره را مشاهده کرده ایم نه قطب ها را این می تواند با مقایسه چرخش سیاره به ما اطاعاتی در باره شکل گیری سیاره ای که 2.7 گیگا سال دارد و مقداری از خورشید ما بزرگتر است در فاصله 425 سال نوری به ما بدهد.
به دلیل نور ستاره یک هدف مناسب برای مشاهدات بیشتر است.تیم با دقت زمان حرکت آن را اندازه گیری کرد و فهمید که نمی تواند بطور دقیق هر 17.8 روز به دور ستاره حرکت کند اما گاهی اوقات 15 دقیقه زودتر یا دیرتر حرکت به پایان می رسد این نشان داد که یک سیاره دیگر در آنجا می تواند وجود داشته باشد که باعث کشیده شدن یا حل داده شدن Kepler-410A می شود.
دانشمندا معتقد هستند که یک سیاره دیگر در آنجا وجود دارد که در مقابل ستاره حرکت می کند.
تصویر ترسیم شده Kepler-62f را نشان می دهد که یک سیاره در منطقه قابل سکونت به دور یک ستاره کوچکتر و سرد تر از خورشید در 1200 سال نوری از زمین است.این یافته ها در مجله اختر فیزیک منتشر شده است.


منبع:dailygalaxy.com

۱۳۹۲ دی ۲۹, یکشنبه

حیات بروی سیارات سنگی هم اندازه زمین به طور گسترده پیشبینی می شود.

سیارات هم اندازه زمین زندگی را دور تر از آنچه تصور می شود حدقلا برای ده بار می توانند پشتیبانی کنند. بر طبق تحقیقات دانشگاه University of Aberdeen و the University of St Andrews بسیاری از سیارات که قبلا غیر قابل حیات تصور می شدند قطعا قادر خواهند بود حیات را در زیر سطح خود داشته باشندواین تیم نظریه سنتی قابل سکونت را که در آن زندگی می تواند در بخشی از فضا وجود داشته باشد با در نظر داشتن وجود حیات در عمق زمین به چالش می کشد.
منطقه قابل سکونت بر اساس این است که بر فرض یک سیاره نیاز دارد که خیلی به ستاره خود نزدیک یا خیلی از آن دور نباشد تا آب در آن بصورت مایع وجود داشته باشد یا در سطح آن داغ نشود و نسوزد.
اما این تئوری می گوید که زندگی ممکن است در زیر سطح سیاره وجود داشته باشدهمانطوری که ممکن است با رفتن به زیر سطح سیاره دما افزایش یا کاهش یابد جایی است که آب بصورت مایع وجود داشته باشد و بنابر این حیات نیز می تواند وجود داشته باشد.
تیم یک مدل کامپیوتری درست کرد که درجه حرارت را زیر سطح سیاره بر اساس اندازه تخمین می زد بر طبق داده ها سیاره هایی که از ستاره های خود دورند به عمق 5.3 کیلومتر برای حیاتی مانند زمین نیازمند هستند اما اگر انجا حیات وجود داشته باشد حتی در زیر سطح ده کیلومتری عمیق تر از زمین هنوز سیاره دارای سوراخ نیست.با استفاده از مدل های کامپیوتری دانشمندان مناطق قابل سکونت اندازه زمین را که به دور سیاره ای سه برابر بزرگتر از خورشید بود را اگر پنج کیلوتر زیر سطح را شامل بشود کشف کرده اند. بنا بر این منطقه قابل سکونت برای یک سیاره هم اندازه زمین 14 بار عریض تر است.
منطقه قابل سکونت کنونی برای منظومه شمسی از مریخ گسترش می یابد.اما منطقه قابل سکونت باسازی شده بیشتر از منطقه زحل و مشتری را نشان می دهد و پیشنهاد می کند بسیاری از سیارات به اصطلاح بدون علف در تاریکی کامل قابل سکونت باشند.
سیارات سنگی مقداری از زمین بزرگتر هستند و می توانند آب مایع را در عمق 5 کیلومتری زیر سطح خود حتی در فضای بین ستاره ای حتی اگر اتمسفری نداشته باشند داشته باشند زیرا سیارات بزرگتر می توانند در سطح خود بیشتر حیات را تولید کنند.
این پیشنهاد می دهد که سیاره گالیله 581 d, که در 20 سال نوری از زمین است به احتمال زیاد قادر است آب مایع را با فرض اینکه مثل زمین باشد در زیر سطح دو کیلومتری خود داشته باشد.
سطح سیارات سنگی و قمرها هیچ چیز مثل زمین را ندارد آنها معمولا سرد یا گرم هستند و هیچ اتمسفری ندارند یا اتمسفر آنها بسیار نازک و تباه کننده است.با رفتن به زیر سطح سیاره بعنوان یک میزبان کامل از شما محافظت خواهد کرد و بنابر این منطقه قابل سکونت روی سیاره در زیر آن قرار خواهد داشت و حتی ممکن است در زیر سطح حیات بسیار غیر معمول تری از زمین نیز وجود داشته باشد.
تیم کپلر ناسا در مجله اختر فیزیک در طی چهار سال وجود توده هایی را در مدار 49 سیاره که به دور ستاره کپلر 22 می چرخیدند گزارش کرده است.این مطالعات تایید می کند که اکتشافات متعدد می گوید مپر نیازمند سیارات و اندازه گیری ها از این جهان های مبهم نشان می دهد که اندازه آنها باید بین بین زمین و نپتون باشد.
هدف اصلی کپر تشخیص میزان سیاره های بزرگی است که در حال چرخش هستند.و موضوع مورد علاقه دانشمندان برای جست و جو سیارات هم اندازه زمین در منطقه قابل سکونت هستند.
اما این سوال پیش می آید که آیا سیارات هم اندازه زمین سیارات سنگی هستند و آیا در ممکن است که در درجات پایین نپتون آب جریان یابد؟و چخ تعدادی از سیارت سنگی از خویشاوندان زمین هستند.
اندازه گیری های دینامکی کپلر یک نقطه را بیان می کند مقیاس وسیعی از سیارات شعاع 1.5 برابر کوچکتر از زمین را دارند و ترکیبی از سیلیکات و نیکل و آهن و منیزیم را دارند که در سیارات زمینی یافت شده است تشکیل شده باشند.با تجهیز شدن به این اطلاعات دانشمندان قادر خواهند بود که کسری از ستاره ها که سیارت هم اندازه مشابه زمین و سیارات سنگی را پناه داده بودند بدست آورند و این قدمی برای نزدیک تر شدن برای یافتن یک منطقه قابل سکونت در فراتر از منظومه شمسی شاید در زیر زمین خواهد بود.


۱۳۹۲ دی ۲۶, پنجشنبه

سیاهچاله عجیب در اطراف یک ستاره سریع

ستاره شناسان یک سیاهچاله خاموش را در حال چرخش به یک ستاره سنگین که با سرعت بالا در حال چرخش بود یافتند حدس زده می شود این سیستم عجیب در سراسر راه شیری رایج باشند.
ستاره بزرگ MWC 656 بنام B-emission" یا ستاره BE که فضای مشترکی با همدم یک ستاره بزرگ دارند محققان گزارشی کنتشر کرده اند که می گوید سیاهچاله هیچ اشعه ایکس از خود ساطع نمی کند.
این مهم است که سیاهچاله تنها نیست و همراه با  یک ستاره شناخته شده در کیهان است.این کشف پیشنهاد می کند که سیاهچاله های با همدم های بزرگ در سیستم های دوتایی بصورت غیر فعال هستند.
بسیاری از ستاره ها مانند MWC 656 اغلب یک همدم دارند. که اغبلب کوچک و بطور باور نکردنی متراکم هستند.ابر نو اختر ها اغلب بعنوان ستاره های نترونی شناخته می شود.اما سیاهچاله ها هرگز همراه با یک ستاره یافت نشده اند.
MWC 656  در حدود 8500 سال نوری از زمین قرار دارد و ده تا شانزده برابر بزرگتر از خورشید است.این ستاره به تندی می چرخد و حدس زده می شود سرعتی معادل 671000 مایل بر ساعت معادل 1.08 میلیون کیلومتر می چرخد مقدار عظیمی از ماده از مدار آن پس زده می شود و دیسکی به دور ستاره ایجاد می کند.
با استفاده از دو تلسکوپ نوری تیم اشعه های ساطع شده از این دیسک ستاره ای را مورد برسی قرار دادند و نور ساطع شده را از قرص گاز و گرد و غبار از نزدیکی ستاره تشخیص دادند.
تجزیه و تحلیل این خطوط نشری پیشنهاد می کند که سیهچاله 3.8 تا 6.9 برابر خورشید جرم دارد و محققان می گویند می گویند جفت ستاره سیاهچاله ها با جرم بیشتر هنگامی تشکیل می شوند که ستاره های غولپیکر از سوخت خالی شوند و در خودشان سقوط کنند.
سیاهچاله ها معمولا اشعه ایکس ساطع می کنند.زمانی که ماده در دیسک صفحه ای به دور اشیا می چرخند.اما این اتفاق در اینحا اتفاق نمی افتد برای اینکه سیستم که به چرخش سریع تر سیاهچاله گمک می کند.
عدم انتشار اشعه ایکس از این سیستمم شواهدی است که ماده به درون سیاهچاله نمی رود بلکه در دیسک پارچه ای می ماند.
گاز در منطقه بیرونی از جفت ستاره دارای سرعت زاویه ای بالا خواهد شد و در طول دیسک جابجا خواهد شد این دیسک حجم عظیمی از مواد را انتقال خواهد داد.بدون مکانیسم مناسبی برای حرکت زاویه ای این صفحه باقی خواهد ماند و سیاهچاله آرام باقی خواهد ماند.
این سیستم ممکن است فقط قله یک کوه یخی باشد و بسیاری از سیاهچاله های دیگر که دارای جفت ستاره هستند با جرم بیشتر کشف شوند و این مطالعه جدید ممکن است اختر شناسان را وادار به تجدید نظر در برخی از ایده های خود در مورد تکامل و شکل گیری ستاره ها کند.
مدل سنتز جمعیت تعداد کمی از سیاهچاله ها را پیش بینی می کند که از سیستم های دوتایی جان سالم به در ببرند و با ادغام ستاره و سیاهچاله در سیستم های دوتایی سیسم یا مختل می شود یا انفجار ابر نواختری تشکیل می دهد.
حقیقت این سیستمم روشن و نزدیک پیش بینی می کند که مورد های دوتایی بیشتر از تئوری های پیش بینی شده باشند.و این مفهوم قوی برای شکل گیری مدل های سیاهچاله ها نزدیک به تکامل سیستم های دوتایی است.

۱۳۹۲ دی ۲۵, چهارشنبه

سیاره جدیدی که به دور یک ستاره یکسان به دور خورشید ما می چرخید کشف شد.


ستاره شناسان با استفاده از شکارگر سیاره ای  HARPS ESO سه سیاره در حال چرخیدن به دور یک ستاره در خوشه میسر 67 مشاهده کردند.در حالی که بیشتر از هزار سیاره بیرون از منظومه شمسی مورد تایید قرار گرفتند تنها تعداد انگشت شماری در خوشه ستاره ای یافت شده است.شایان ذکر است یکی از این سه سیاره به دور یک ستاره نادر که جفت خورشید است می چرخد.ستاره که از هر جبنه برای خورشید بودن ایده آل است.
سیاره هایی که به دور ستاره ها در بیرون از منظومه شمسی می چرخند بسیار عادی هستند این فراخورشیدی در حال چرخش به دور ستاره ها دی منطقه گسترده ای هستند و مواد شیمیایی در آسمان آن ناحیه پراکنده شده است.اما تا حالا سیاره های اندکی در داخل خوشه های ستاره ای یافت شده اند.این بسیار عجیب است که بدانید بسیاری از ستاره ها در خوشه ها بدنیا می آیند.ستاره شناسان در باره یک چیز متفاوت از این سیاره شگفت زده شده اند و آن این است که چگونه این پدیده عجیب را شرح دهند که سیاره در خوشه ستاره ای پدید امده است.
خوشه های ستاره بر دو نوع هستند نوع باز گروهی هستند که ستاره ها با هم از یک ابر گازی و گرد و غبار به تازگی شکل گرفته باشند این نوع بیشترین نوعی است که در بازوهای مارپیچی راه شیری یافت شده اند و در طرف دیگر خوشه های گره دار هستند که مجموعه های کروی از ستاره های پیر هستند که به دور مرکز کهکشان می چرخند.با وجود جست و جوهای محتاطانه هیچ سیاره ای در خوشه های کروی در کمتر از شش خوشه باز یافت نشده بود .سیارات فرا خورشیدی در دوسال اخیر در خوشه NGC 6811 و Messier 44 یافت شده اند و و اخیرا یکی از آنها در روشنایی نزدیک در خوشه هادیس تشخیص داده شده است.
رهبر مطالعات می گوید:در میسر 67 خوشه های ستاره ای مختلف هستند و ساختاری مانند خورشید دارند.این از آن یک آزمایشگاه کامل برای مطالعه بسیاری از سیارات فرا خورشیدی که در ازدحام طبیعت شکل می گیرند است و در هر حال آنها بسیار حجیم یا بسیار کم حجم هستند.
خوشه ها در حدود 2500 سال نوری در صورت فلکی سرطان قرار دارند و شامل 500 ستاره می شوند.بسیاری از خوشه ها کم تور تر از مقدار عادی هستند و آنها را بعنوان سیارات فرا خورشیدی در نظر می گیرند و سعی می شود تا در سیگنال کم با استفاده از HARPS بصورت محدود نشان داده شوند.
سه سیاره کشف شده به دور دو ستاره مشابه به خورشید می چرخند و یکی از آنها به دور ستاره بزرگتر که به غول قرمز تکامل یافته می چرخد.این دو سیاره سه برابر خورشید هستند و به دور ستاره میزبان خود در سه تا پنج روز می چرخند.چرخش این سه ستاره 122 روز بهدور ستاره میزبانشان که از ژوپیتر بزرگ تر است طول می کشد.

اولین سیاره بطور قابل توجهی مشابه منظومه شمسی به دور ستاره اش می چرخد و دوتای دیگر نیز بسیار به خورشید ما نزدیک و ایده آل هستند.این اولین جفت خورشید است که در یک خوشه یافت شده است.
آنالوگ های خورشیدی و نوع خورشیدی نوعی از ستاره ها هستند که به خورشید شباهت دارند و دو قلو های خورشید شبیه ترین ستاره ها به خورشید هستند و اندازه و دما و ترکیب شیمیایی نزدیکی دارند.

دوقلو های خورشید بسیار نادر هستند اما انواع دیگر آنها که کمی شباهت دارند بسیار هستند.دو از سه سیاره ستاره های ژوپیتر داغ هستند که اندازه ای معادل ژوپیتر دارند ولی بخاطر نزدیک بودن به ستاره مادر خو بسیار داغ هستند و هر سه سیاره در منطقه قابل سکونت هستند و آب می تواند در آنها بصورت مایع وجود داشته باشد.
این نتایج می نشان می دهد که سیاره های در خوشه باز بطور عادی به دور ستار های تنها می چرخند ولی تشخیص آنها به آسانی نیست و این نتایج در مقایسه با کارهای قبلی که در یافتن سیاره ها در خوشه ها شکست خورده بود توسط مشاهدات اخیر تایید می شود و جست و جوها برای یافتن ستاره ها با یا بدون سیارات با ترکیب شیمیای و جرم متفاوت ادامه می یابد.
منبع : dailygalaxy.com

هابل خوشه های نزدیکی از ستاره های بزرگ را در سحابی رطیل رصد کرد.

چشم انداز مادون قرمز ناسا یک تصویر خیره کننده جدید از سحابی رطیل ارائه داده است.سحابی رتیل یک منطقه وسیع از محل تولد ستاره ها در 170000 سال نوری در یک ابر ماژالانی است.هابل نشان داد که بیش از 800 هزار ستاره و پیش ستاره در درون سحابی جاسازی شده اند.
این مشاهدات قسمتی از گنجینه کهکشان را مورد برسی قرار داده و زمانی که این برنامه کامل شد یک کالوگ بزرگ از خواص ستاره ای است که به منجمان اجازه خواهد داد که طیف وسیعی از موضوعات مربوط به شکل گیری و تولد ستارگان را مورد برسی قرار دهند.این نمای نزدیک مادون قرمز ستاره های تازه شکل گرفته را که اغلب در گرد و غبار تعبیه شده اند نشان می دهد و تنها نور مادون قرمز قادر به عبور از آنهاست.
برای ان که آن حاوی خوشته های فوق العاده ستاره ای سحابی است و یک آزمایشاه برای مشاهده طوفان هایی است که ستاره ها از آن متولد می شوند که در کیهان اولیه بسیار شایع بوده است.هابل می تواند ستاره های منحصر به فرد و بسیاری از پیش ستاره های قرمز و غول های قرمز و ابر غول ها را تشریح کند که به ستاره شناسان نگاه جدیدی را هنگام تولد و تکامل ستاره ها می دهد.موزائیک هابل از 438 ستاره جداگانه در محدوده 600 سال نوری است.
ستاره شناسال می توانند مراحل تولد ستاره ها را با عبور از سراسر منطقه در زمان و مکان دنبال کنند.شکل گیری ستاره ها از دهها میلیون سال قبل در این سحابی آغاز شده است.در حالی که به محدوده خاصی از آن منحصر نمی شود و در عوض گاز کافی برای تولد ستاره ها وجود دراد و نمایشی از شکل گیری کوچک ستارگان است که در آینده ادغام خواهند شد و خوشه های بزرگ تر را تشکیل خواهند داد.
تولد ستاره سحابی به وسیله سوختن قسمتی از گاز یم مهکشان کوچک در آن نزدیکی ها تامین زده می شود که به وسیله ابر ماژالانی دامن زده شده است.سوالی که محققان امیدوارند پاسخ آن را بیابند این است که آیا ستاره های فوق سنگین در خوشه ها بدنیا می آیند یا به تنهایی متولد می شوند.
اولین نتایج از این تحقیقات در مجله نجوم منتشر شده است.


تصویر هابل از یک کهکشان با یک هسته بسیار بزرگ و دیسک ستاره ای اطرافش

این تصویر هابل کهکشان مارپیچی میسه 83  که در کهکشان چرخدنده جنوبی است نشان می دهد.مرکز این کهکشان اسرار آمیز و غیر عادی است.سیاهچاله بزرگ مرکز آن تنها نیست.این کهکشان دارای یک پدیده غیر عادی است و اندازه هسته آن دو برابر است.این پدیده غیر عادی در کهشکان همسایه ما یعنی آندرومرا نیز قابل مشاهده است ولی این تنها مورد است که یک دیسک نامتعادل از ستاره ها به دور دو سیاهچاله می چرخد.
این مکان بسیار عجیب و غریب است و جایی استنباط می شود که دو جز مرکزی هسته کهکشان قرار دارند.حدس زده می شود قسمتی از مرکز هسته کهکشان با حرکت های آهن همراه باشد.هسته دوم هنوز مشاهده نشده است.اما وجود آن با مطالعه جرم پخش شده در کهکشان تشخیص داده شده است.
میسه 83 در فاصله 15 میلیون سال نوری ما در کهکشان 15 میلیون سال نوری در صورت فلکی هیدرا قرار دارد
کهکشان های مارپیچی طیف وسیعی از ساختار خود را نمیش می دهند برای مثال ویژگی های بازوهای محکم مارپیچی میسه را و نوار ستاره ای آن را که باعث طبقه بندی این کهکشان بعنوان یک کهکشان میله ای می شود.
این میله ها فرآیندی مانند انتقال گاز به مرکز کهکشان یا تغذیه ان را بر عهده دارند که در نهایت منجر به ستاره سازی می شود.و این گازها برای تغذیه مناطق مرکزی کهکشان نیز به کار می روند.این میله ها در مناطق مرکزی کهکشان بسیار درخشان و فعال هستند.
همچنین میسه 83 در این اواخر شاهد شش انفجار ابر نواختری و در تاریخ خود شاهد تقریبا 300 انفجار ابر نواختری بوده است.این کهکشان قدیمی حدود 3000 خوشه ستاره ای دارد که برخی از آنها زیر 5 میلیون سال عمر دارند.این تصویر به وسیله هابل گرفته شده استودر تصویر کهکشان خطوط گرد و غبار تاریک و گازهای سرخ و ستاره های جوان به رنگ آبی دیده می شوند این کهکشان به اندازه نیمی از کهکشان راه شیری است.این تصور در 9 ژانویه 2014، در جلسه 223 از انجمن نجوم آمریکا در واشنگتن دی سی ، ایالات متحده آمریکا .منتشر شده است.


۱۳۹۲ دی ۱۹, پنجشنبه

کهکشان های کوتوله سر نخی از منشا سیاهچاله های بزرگ

منبع : dailygalaxy.com
ما کهکشان های کوچکی را مشاهده کرده ایم که می توانند سیاهچاله های بزرگ داشته باشند و این بسیار عادری تر از زمان گذشته استواین واقعا هیجان انگیز است زیرا این کهکشان های کوچک خوشه هایی را نگه می دارند که سرنخی از منشا اولین بذر های سیاهچاله های اولیه در کهکشان ماست.
آشکار شدن این داده ها از طریق یک آزمایش بزرگ در آسمان صورت گرفت ستاره شناسان بیشتر از صد کهکشان کوتوله با این ویژگی که سیاهچاله های بزرگ را در خود پناه داده بودند و آنها را با گاز تغذیه می کردند یافتند.این کشف یک باور رایج را که فقط کهکشان های بزرگ می توانند سیاهچاله ها را نگه دارند به هم ریخت.و به حل این سوال کمک کرد که چگونه سیاهچاله های بزرگ از ابتدای جهان رشد کرده اند.
سیاهچاله ها توده های بسیار متراکمی هستند که حتی نور توانایی عبور از نیر.ی جاذبه آنها را ندارد.ما می دانیم که کهکشان های بزرگتر سیاهچاله هایی میلیون ها و میلیاردها بار بزرگترا ز خورشید را در هسته خود دارند و تا همین اواخر تصور نمی شد کهکشان های سیاهچاله های بزرگ را در خود جای دهند.این گروه بیش از صد کوتوله را با الگو های تابش نور در مجاورت سیاهچاله ها وتغذیه آنها مشخص کردند.
این کهکشان ها با اندازه ابر های ماژالانی راه شیری قابل مقایسه هستند.و قبلا تصور می شد این سیاهچاله ها کوچکتر باشد.
در نزدیکی ستاره شناسان یک ارتباط مستقیم بین توده کیهانی و سیاهچاله و حباب وسط کهکشان یافتند.که شامل این می شد که سیاهچاله ها و حباب ها در رشد همدیگر بسیار تاثیر گذار هستند.
این کهکشان های کوچک با سیاهچاله ها یک مرحله مهم برای فهمیدن این است که چگونه کهکشان ها و سیاهچاله ها با هم توسعه بافتند.این کهکشان های کوچک که میزبان سیاهچاله های بزرگ هستند سرنخی را فراهم می کند که چگونه سیاهچاله های بسیار بزرگ از یک مکان اولیه آغاز شده اند.
در حالی که امروز کهکشان های بزرگتر سیاهچاله هایی میلیون ها یا میلیاردها برابر خورشید را دارند کهکشان های کوتوله نیز ستاره هایی 100 هزار برابر خورشید را دارند.سیاهچاله های بسیار بزرگ وبسیار بزرگ از سیاهچاله هایی با جرم ستاره ها متمایز هستند سیاهچاله هایی که مقداری از خورشید حجیم تر هستند.این نتایج از فروپاشی یک ستاره عظیم در پایان یک زندگی معمولی است.
هنوز مشخص نیست که این سیاهچاله ها در ابتدا از باقی مانده ستاره های بزرگ یا از سقوط جرم آنها آغاز شده اند.
یک سرشماری از کتوله ها با سیاهچاله های بزرگ مرحله مهمی برای حل و فصل این سوال است.
تصویر مربوط به کوتوله  UGC 5288 است مرکز روشن شمل نور مرئی و قسمت های بنفش دیسک هیدروزن و گاز است.این کهکشان در 16 میلیون سال نوری زمین است و در دیسکی از گاز هیدروژن که در شکل گیری ستاره ها سهیم نیست احاطه شده است.


۱۳۹۲ دی ۱۷, سه‌شنبه

گرداب آتشینی از سیاهچاله ها و ستاره های نترونی

این تصویر چاندرا کهکشان NGC 4261 را نشان می دهد که ده ها سیاهچالبه و ستاره نتروی در سراسر آن به اندازه دهها هزار سال نوری مانند مهره های یک گردنبد وجود دارد.که در تصویر نوری قابل مشاهده نیست این کهکشان بقایای برخورد بین دو کهکشان در چند میلیارد سال قبل است زمانی که یک کهکشان کوچکتر توسط جزر و مد یک کهکشان گرانشی یک کهکشان بزرگتر به طرف آن کشیده شده و محکوم به سقوط در کهکشان بزرگتر شد.جریان های گازی بزرگ به طرف دم جزر و مدی کشیده شدند و در نتیجه آن بسیاری از ستاره های عظیم شکل گرفتند.
در طی چند میلیون سال آینده این ستاره ها به ستاره های نترونی یا سیاهچاله ها تبدیل شدند و تعداد کمی از آنها به ستاره هم دم خود سقوط کردند و منابع اشعه ایکس روشن باعث شکل گیری میدان های گرانشی قوی شدند.دیدگاه خاضر این است که کهکشان های بیضوی از برخورد بین کهکشان های مارپیچی تولید می شوند و شبیه سازی نوری نیز این دیدگاه را تایید کرده است.
با این حال این تصویر گرفته شده به وسیله چاندرا اثرات اشعه ایکس را نشان می دهد و بهترین راه برای شناسایی بقایای باستانی ادغام د کهکشان است احتمالا گاز و گوگرد و در یک دیسک به دور یک سیاهچاله عظیم می چرخند و آنچه از کهکشان کوچکتر در صدها میلیون سال قبل باقی مانده کوازار های عجیب در مرگز این کهکشان است که دلالیل نجومی آن ناشناخته باقی مانده است.


ستاراه شناسان موفق به کشف یک سیستم دوتایی ستاره شدند که سرنخی برای ماهیت جاذبه است.

ستاراه شناسان موفق به کشف یک سیستم دوتایی ستاره شدند که سرنخی برای ماهیت جاذبه است.
یک تیم بین المللی ستاره شناسان یک سیستم ستاره شناسی منحصر به فرد را شامل دو کوتوله سفید و تپ اختر های بزرگ کشف کردند که سر نخی را برای فهمیدن مشکلات فیزیک بنیادی فراهم می کند. تپ اختر ها ستاره های نترونی هستند که امواج رادیویی را مانند فانوس دریایی از خود ساطع می کنند و در فضا به سرعت در حال چشمک زدن هستند.تپ اختر کشف شده در 4200 سال نوری زمین قرار دارد و با سرعت 366 برابر زمین در حال چرخش است و یک نوع تپ اختر بسیار سریع محسوب می شود.ستاره شناسان از این تپ اختر ها برای برسی پدیده های سریع مانند امواج جاذبه استفاده می کنند.
مطالعات بعدی نشان داد تپ اختر در یک مدار نزدیک در کوتوله سفید و جفت دورتر آن در حال چرخش است.و بعد از مشاهدات اندازه گیری ها از فرکانس های دریافتی نشان داد که تپ اختر در یک مدار پیچیده مشغول چرخش است.
دانشمندان می گویند این سیستم سه انه یک آزمایشگاه طبیعی کیهانی است که بطور بالقوه می تواند برای تشخیص مشکلات مربوط به نسبیت عام بکار رود.زیرا یک ابزار مناسب برای اندازه گیری آشفتگی گرانشی است. و این سیستم سه گانه می تواند حساسیت مشاهده در مرود انحراف از اصل هم ارزی را چند برابر قوی تر نشان دهد.
بر اساس اصل هم ارزی تاثیر گرانش کوتوله سفید بیرونی بر هر دو کوتوله سفید اعمال می شود.و ثر گرانشی این کوتوله بر ستاره نترونی و کوتوله سفید داخلی کمی متفاوت است که به وسیله این تپ اختر به راحتی می توان مقدار آن را مشاهده کرد.
اصل هم‌ارزی یکی از مفاهیم بنیادی در نظریه نسبیت عام است. این اصل دربارهٔ مفاهیمی‌ست که با هم‌ارزی جرم گرانشی و جرم لختی سر و کار دارند و همچنین دربارهٔ ادعای اینشتین مبنی بر اینکه قوانین فیزیک در یک دستگاه مرجع با شتاب یکنواخت، با یک میدان گرانشی یکنواخت، یکسان هستند.